Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Oorzaken van diabetes

Wat zijn de oorzaken van diabetes? Dat is een vraag waarop we nu het antwoord gaan geven. Om er goed antwoord op te geven moeten we eerst het onderscheidt maken tussen type 1 en type 2. Bij type 1 diabetes maakt het lichaam geen insuline meer aan om de suikers – ook pasta, rijst, aardappels bevatten suikers in de vorm van koolhydraten – die je nuttigt goed te verwerken. Een dagelijkse insuline-injectie is dan vereist. Bij type 2 diabetes moet je vooral op je voeding letten.

Oorzaken van diabetes type 1

  • 1. Erfelijkheid: Er bestaat een kans van 5% dat als een van je ouders diabetes type 1 patiĆ«nt is jij de ziekte ook ontwikkeld.
  • 2. Voedselintolerantie: Mensen die last hebben van een gluten- of lactoseintolerantie verwerken suikers die in tarwe of melkproducten zitten slechter, wat de kans op chronische diabetes klachten verhoogt.

Oorzaken van diabetes type 2

  • 1. Erfelijkheid: Als een van je ouders diabetes 2 heeft is de kans 20% groter dat jij het ook gaat ontwikkelen.
  • 2. Overgewicht: Mensen met overgewicht zijn minder gevoelig voor insuline en eten daarnaast vaak ook te veel koolhydraten en producten met pure suikers, wat het lichaam op hol jaagt.
  • 3. Roken: Uit onderzoek is gebleken dat mensen die roken minder goed reageren op insuline waardoor er een vergroot risico bestaat op de ontwikkeling van diabetes type 2.

Bron: https://www.diabetescentrale.nl/