Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Oorzaken van een koud huis

Stel je dit eens voor: Je hebt het koud en zet de thermostaat op behaaglijk warm. Vervolgens kruip je op de bank en zet je de tv aan. Maar zelfs met de verwarming op de hoogste stand lijkt de kamer niet warmer te worden.

Je pakt een deken, maar hebt het nog steeds koud; het is gewoon niet comfortabel en niet eens lekker ontspannen.

Gelukkig hoef je niet te bevriezen, wij vertellen je wat de meest gangbare oorzaken van een koud huis zijn en wat je hier aan kunt doen.

Hier zijn 3 redenen waarom jouw huis te koud is

1. Er lekt koude lucht naar binnen

Als je tocht voelt, komt dat omdat er koude lucht in jouw huis lekt en moet je de ‘schil’ van jouw huis afdichten. Het omhulsel is de fysieke barrière die het binnenklimaat beschermt tegen het weer buiten.

Om het omhulsel af te dichten, ga je naar buiten, reinig je alle kieren en gaten rond ramen en deurposten en bedek je deze met een laag acryl- of polyurethaankit.

Installeer vervolgens tochtstrips om kieren in buitendeuropeningen af te dichten. Hier is een vuistregel: als je overdag zonlicht door de zijkant van de deur ziet komen, moet je tochtstrips aanbrengen of oude, defecte tochtstrips vervangen.

Dezelfde regel geldt onder jouw deuren. Als je daglicht door de deur ziet komen, zal er ook tocht doorkomen en die kan je tegenhouden met een deurstijl of een tochtstrip.

Een deurstopper, zoals de Triple Draft Seal van The Duck Brand, schuif je gewoon onder de deur – je hebt er geen gereedschap voor nodig. Het heeft drie belangrijke onderdelen: een binnenafdichting om de kamertemperatuur te handhaven, een buitenafdichting om tocht te verduisteren, en lamellen aan de onderkant om water buiten te houden.

Een tochtstrook is een zelfgemaakt voorwerp dat je tegen de deur kunt leggen om tocht buiten te houden. Je hebt alleen stof, vulling (zoals ongekookte rijst) en basiskennis naaien nodig.

2. Het verwarmingssysteem kan het niet aan

Als je een huis met twee verdiepingen hebt, is één verwarmings- en koelsysteem niet voldoende. Zo wil je bijvoorbeeld de woonkamer verwarmen in de ochtend en middag, maar s’avonds vooral de bovenverdieping verwarmen.

Natuurlijk zijn wat ideaal is en wat realistisch, vaak twee verschillende dingen. Met twee systemen zou het algemene comfort op elk niveau toenemen, maar het zou ook de verwarmingskosten aanzienlijk doen stijgen, en dat zit misschien niet in jouw budget op lange termijn.

Hier is dus een compromis: overweeg een upgrade naar een systeem met gescheiden kanalen. Je hebt maar één warmtepomp nodig en evenveel motorgestuurde kleppen om de luchtstroom in elke zone te controleren en te regelen, of dat nu de keuken, de woonkamer of de slaapkamers zijn.

Er is nog een voordeel aan een klimaatregeling in zones: Je kunt fors op je energiekosten besparen door alleen de ruimtes te verwarmen die je ook echt gebruikt.

Daarnaast kan een upgrade van het verwarmingssysteem interessant zijn, bijvoorbeeld oude radiatoren het huis uit, de vloeren openbreken en er moderne, elektrische vloerverwarming in aanleggen. Het zal je nog verbazen wat de prijzen hiervoor zijn, en hoe snel je het qua rendement terug kunt verdienen.

3. Verbeter de isolatie

Isolatie heeft de meeste invloed op de energie-efficiëntie van jouw huis, dus het is belangrijk om jouw zolder goed geïsoleerd te houden en koude lucht uit de woonruimtes te houden.

Je kunt veel te weten komen over de sterkte van isolatie door de R-waarde, die varieert van 2,0 tot 8,0 per inch isolatie.

Het is heel eenvoudig: Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie het doet. Glasvezel- en cellulose-isolatie hebben R-waarden van 2,9 tot 3,8 per inch, terwijl gespoten schuimisolatie kan oplopen tot 8,0 per inch (2,5 cm).