Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een zere rug?

Wanneer je last hebt van je rug, kan dit ontzettend vervelend zijn. Vooral wanneer je erg actief bent en nu ineens wat meer rust moet nemen, kan dit zorgen voor de nodige frustratie. Wat vooral belangrijk is, is dat je weet waar de pijn vandaan komt. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de plek waar je daadwerkelijk de pijn voelt, niet altijd de plek is waar de oorzaak van het probleem zit. Om je een idee te geven waardoor een zere rug kan ontstaan, hebben we een aantal mogelijke oorzaken voor je op een rijtje gezet.

Verkeerde houding

Oorzaak nummer één van een zere rug is een verkeerde houding. Vooral mensen met een zittend beroep hebben hier vaak last van. Het is daarom van belang dat je bij een zittend beroep allereerst zorgt voor de juiste houding. Dit kan door gebruik te maken van een ergonomische bureaustoel en ook een in hoogte verstelbare tafel. Op deze manier kun je het geheel precies aanpassen naar de houding van je lichaam en zul je merken dat eventuele klachten zelf zullen verminderen. Ook het dragen van een sportbh met rits draagt bij aan het verbeteren van je houding. Helemaal wanneer je een wat grotere cupmaat hebt, biedt een sport bh uitkomst. Deze zorgt namelijk voor extra ondersteuning, waardoor het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld.

Zwakke spieren

Zwakke rugspieren kunnen leiden tot een verkeerde houding en rugpijn. Het is daarom belangrijk om de rugspieren te versterken om rugpijn te voorkomen of te verminderen. Wat verstandig is, is om je spieren te versterken. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen. Wel is het belangrijk dat wanneer je weinig tot geen ervaring hebt met deze oefeningen je dit onder begeleiding doet. Wanneer je namelijk de oefeningen op een verkeerde manier uitvoert, kan dit de klachten alleen maar verergeren. Des te belangrijker is het dus om bijvoorbeeld eerst de fysio te raadplegen.

Verkeerde schoenen

In het verlengde van een verkeerde houding, kunnen ook de verkeerde schoenen de boosdoener zijn als het gaat om rugklachten. Waar je tijdens het hardlopen een shockabsorber ultimate run sport bh moet dragen, is het ook belangrijk de juiste schoenen te dragen. Dit geldt overigens niet alleen voor sportschoenen, maar ook voor je alledaagse schoenen. Wat je vaak ziet, is dat bij vrouwen schoenen met hoge hakken voor problemen kunnen zorgen. Zorg dus allereerst dat je kiest voor schoenen van goede kwaliteit, maar ook kijk wat het effect is op het moment dat je even een week geen hakken draagt. Merk je dat de klachten dan afnemen, dan kan het heel goed zijn dat je moet ‘leren’ om op hakken te kunnen lopen.

Tot slot

Uiteraard zijn er daarnaast nog allerlei verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor een zere rug. Wat vooral belangrijk is, is dat je bij eventuele klachten direct aan de bel trekt. Wat veel mensen doen, is dat ze een andere houding aan gaan nemen. Dit zorgt voor een tijdelijke reducering van de klachten, maar door een verkeerde houding zullen de klachten elders in het lichaam terugkomen.