Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Wat zijn oorzaken van pijnlijke darmen?

Merk je dat je steeds vaker en meer pijn in je buik krijgt na het eten van een maaltijd? Krampen en steken volgen elkaar en zorgen ervoor dat je ineen kruipt van de pijn. Wat zijn de oorzaken van die pijn in je darmen en wat kun je doen om het te verminderen?

Gekruid eten of het gebruik van veel vet

Pittige kruiden en koken met veel boter kan de kwaliteit van het eten aanzienlijk verhogen. Gerechten krijgen meer smaak en je geniet er veel meer van. Heb je bijvoorbeeld wel eens een heerlijke tataki zalm geprobeerd dat gemaakt is van dunne en rauwe zalmreepjes en waar doorgaans sojasaus, knoflook en gember voor wordt gebruikt? Of lust je graag Turks gehakt op een gebakken pitabroodje en gevuld met verse groenten? Die extra kruiden en smaakmakers tillen je gerecht echt naar een hoger niveau. Risico is echter wel dat je darmen minder goed is in het verwerken van scherpe kruiden. Dus hoe lekker de smaak ook is, houd er rekening mee wanneer je gevoelige darmen hebt.

Gehaast eten

Een andere oorzaak die ervoor zorgt dat je pijnlijke darmen krijgt, is wanneer je te gehaast gaat eten. Neem je niet de rust om iedere hap goed te kauwen omdat je bijvoorbeeld in tijdsnood zit? Wanneer je te snel eet, zul je dat al merken doordat je begint te hikken. Doe je niet rustiger aan, dan kun je dat gaan voelen in je darmen en maag. Ook te veel eten kan zorgen voor buikpijn. Luister daarom goed naar je lichaam en eet niet meer dan nodig is.

Overmatig alcohol drinken

Een pilsje op zijn tijd of een goede rode wijn bij het eten, daar is in de eerste plaats niet mis mee. Wordt het aantal glazen te veel, dan heeft dat invloed op je gezondheid. Ook dit kun je gaan merken in je darmen. Dat niet alleen, een teveel aan alcohol kan ertoe leiden dat je minder scherp wordt, te langzaam op dingen reageert en dat je gedrag verandert. Wees daarom op je hoede bij het drinken van alcohol en doe het met mate.

Stress en spanning

Heb je om welke reden dan ook last van spanningen en stress? Vanwege situaties op het werk, om financiƫle redenen of binnen je relatie? Niet alleen mentaal, fysiek krijg je het te verduren. De spanning kan zich op allerlei manieren uiten, waaronder pijn in je maag en darmen. Goede manieren om die stress te kanaliseren, is door er goed over te praten met mensen om je heen en door voldoende te bewegen. Doe bijvoorbeeld mindfullness oefeningen om je hoofd leeg te maken en de stress te verminderen of gooi je gevoelens eruit tijdens een intensieve sportsessie.

Rust in je darmen krijgen?

Wil je de oorzaken van pijnlijke darmen uit de weg gaan en ervoor zorgen dat je weer rust in je lijf krijgt. Hou dan rekening met bovengenoemde factoren die van invloed zijn. Door deze factoren te verminderen, zul je merken dat je minder spanning en dus minder pijn in je buik voelt.