Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Verkeerd blancheren: Waarom het je keukenavonturen kan verpesten

Blancheren is een kooktechniek die vaak wordt onderschat. Het lijkt zo simpel: even je groenten in kokend water dompelen en dan snel afkoelen met koud water. Maar wist je dat blancheren ook verkeerd gedaan kan worden?

Wat is blancheren en waarom is het zo belangrijk?

Om te beginnen, wat is blancheren? Blancheren is een korte verhitting van voedsel in kokend water, gevolgd door een snelle afkoeling in koud water. Deze methode wordt vaak gebruikt om de kleur van groenten te behouden, ze voor te bereiden voor het invriezen of om ze makkelijker te kunnen schillen.

Blancheren is een veelzijdige kooktechniek die kan worden toegepast op een breed scala aan voedingsmiddelen. De meest voorkomende voedingsmiddelen die worden geblancheerd, zijn groenten zoals sperziebonen, broccoli, bloemkool, wortelen, spruitjes en erwten. Deze methode helpt niet alleen om de heldere kleuren van de groenten te behouden, maar maakt het ook gemakkelijker om bepaalde groenten te schillen. Daarnaast wordt blancheren ook gebruikt als voorbereidingsstap voor het invriezen van groenten, omdat het enzymatische processen stopt die de textuur en smaak van het voedsel tijdens de bewaring kunnen beïnvloeden.

Nu we weten wat blancheren is, laten we eens kijken naar hoe deze methode verkeerd kan uitpakken …

1. Verlies van voedingswaarde

Een van de grootste nadelen van verkeerd blancheren is het verlies van voedingswaarde. Wanneer groenten te lang worden geblancheerd, kunnen ze een groot deel van hun vitamines en mineralen verliezen. Dit betekent dat je uiteindelijk een maaltijd op tafel zet die minder voedzaam is dan je had gehoopt. Dit is zeker vervelend wanneer je lichaam grote behoefte heeft aan voedzaam eten, bijvoorbeeld bij iemand met hart- en vaatziekten.

2. Een veranderde textuur

Iedereen houdt van knapperige groenten. Maar wanneer je ze te lang blancheert, kunnen ze hun knapperigheid verliezen en papperig worden. Dit kan je gerecht volledig verpesten, vooral als je je verheugde op een lekker knapperig bijgerecht. Hartstikke zonde als je hiermee de knapperigheid van je snijbonen verliest. De veranderde textuur in combinatie met de herkenbare smaak kan je zintuigelijke ervaring enorm aantasten. Je kan hierdoor zelfs je maag in de war brengen en last van je stoelgang krijgen.

3. Smaakverlies

Naast textuur en voedingswaarde is smaak een ander belangrijk aspect van eten. Verkeerd blancheren kan de smaak van je groenten aantasten. Ze kunnen waterig en smakeloos worden, wat resulteert in een teleurstellende maaltijd. Was je in eerste instantie al geen fan van de groente? Dan is het geen probleem! Maar ben je een echte smaakkenner? Dan is het vrij vervelend om een smakeloze maaltijd voorgeschoteld te krijgen.

4. Verkleuring

Blancheren wordt vaak gebruikt om de heldere kleur van groenten te behouden. Echter, als het verkeerd wordt gedaan, kan het juist leiden tot verkleuring. Groenten zoals broccoli, sperziebonen en erwten kunnen hun levendige groene kleur verliezen als ze te lang worden geblancheerd.

5. Verlies van tijd en geld

Als je je groenten verkeerd blancheert, kun je uiteindelijk besluiten om ze weg te gooien en opnieuw te beginnen. Dit betekent niet alleen dat je tijd verliest, maar ook geld, vooral als je dure of biologische groenten hebt gekocht.